การพัฒนาชุดการสอนการแกะสลักผัก ผลไม้สำหรับนักเรียนชั้นมัธยมศึกษาปีที่ 1*
THE DEVELOPMENT OF INSTRUCTIONAL PACKAGES ON VEGETABLES AND FRUITS CARVING FOR MATHAYOMSUKSA 1 STUDENTS
ศิริวรรณ ไข่หิน
บทคัดย่อ
การวิจัยครั้งนี้มีวัตถุประสงค์ 1)เพื่อพัฒนาชุดการสอนการแกะสลักผัก ผลไม้ สำหรับนักเรียนชั้นมัธยมศึกษาปีที่ 1ให้มีประสิทธิภาพตามเกณฑ์ 80/80 และ 2) เพื่อเปรียบเทียบผลสัมฤทธิ์ทางการเรียนวิชาการกสลักผัก ผลไม้ ก่อนเรียนและหลังเรียนของนักเรียนชั้นมัธยมศึกษาปีที่ 1 ที่ได้รับการสอนโดยใช้ชุดการสอน กลุ่มตัวอย่างเป็นนักเรียนชั้นมัธยมศึกษาปีที่ 1 โรงเรียนชุมแสงชนูทิศ ภาคเรียนที่ 1ปีการศึกษา 2557 จำนวน 42 คน ได้จากการเลือกแบบเจาะจง เครื่องมือที่ใช้ในการวิจัยครั้งนี้ประกอบด้วย ชุดการสอน เรื่อง การแกะสลักผัก ผลไม้ นักเรียนชั้นมัธยมศึกษาปีที่ 1 มีประสิทธิภาพตามเกณฑ์ 80/80 และแบบทดสอบวัดผลสัมฤทธิ์ทางการเรียน เป็นแบบทดสอบชนิดปรนัย สถิติที่ใช้ในการวิเคราะห์ข้อมูล คือ ค่าเฉลี่ย ส่วนเบี่ยงเบนมาตรฐาน
ผลการวิจัย พบว่า
1.ชุดการสอนการแกะสลักผัก ผลไม้ สำหรับนักเรียนชั้นมัธยมศึกษาปีที่ 1 ที่สร้างขึ้นมีประสิทธิภาพ 80.38/ 85.00 ซึ่งสูงตามเกณฑ์ที่กำหนดไว้ 80/80
2. ผลการเปรียบเทียบ พบว่า ผลสัมฤทธิ์ทางการเรียนของวิชาการแกะสลักผัก ผลไม้ ชั้นมัธยมศึกษาปีที่ 1 ที่ได้รับการสอนด้วยชุดการสอน หลังเรียนสูงกว่าก่อนเรียน อย่างมีนัยสำคัญที่ระดับ .01
คำสำคัญชุดการสอนการแกะสลักผัก ผลไม้ หมายถึง สื่อการเรียนการสอนที่ผู้วิจัยได้สร้างและพัฒนาขึ้น โดยอาศัยวิธีการ และกระบวนการพัฒนาทักษะ โดยใช้สื่อการเรียนการสอนที่ผู้วิจัยสร้างและพัฒนาขึ้น
Abstract
The objective of this research was 1)The developing of instructional packages on vegetables and fruits carving for Mattayomsuksa l students ti have an effective learning follows the criterion of 80/80 and 2) tocompare the study results of the before and the after learning fruits and vegetables carving subject of Mattayomsuksa 1 students by using the instruction set. The sample group of trial is the students in Mattayomsuksa 1 of ChumsaengChanutid School in the first semester of the 2014 study year of 42 students who were chosen by the specific random choosing. The research devices are the Instruction set of fruits and vegetables carving of Mattayomsuksa 1 students thathave an effective learning follows the criterion of 80/80 and the subjective test. The statistic that uses to criticize in this research is tge average and the Standard Deviation.
The results of this research can be concluded as following
1.The instructional packages on vegetables and fruits carving for Mattayomsuksa l students has the effectiveness of 80.38 / 85.00 which is high as the specific criterion at 80/80
2. The studying result of learning by using the instruction set of Fruits and Vegetables Carving Subject of Mattayomsuksa 1 students shows that the scores of the after learning is higher than the after learning at the level of .o1.
Keyword Instructional Package on Vegetables and Fruits Carving is instruction media by create and develop with method and development skills process. By using instruction media, fromresearch and development.